Kuřecí a krůtí maso

Kuřecí prsíčka s kokosem a žampiony

500 g kuřecích prsíček, 20 g oleje, 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu, 150 g sterilovaných žampionů na plátky, 15 g soli, 1/2 dl 12 % smetany.

Prsíčka lehce naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách, dáme ke straně pánve, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme kokos, žampiony, sůl, krátce podusíme a nakonec zjemníme smetanou.

Kuřecí prsíčka na roštu s bylinkovým máslem

500 g kuřecích prsíček, 20 g oleje, 15 g soli, 1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky.

Prsíčka lehce naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách na malém množství oleje,maso dáme na pánvi ke straně, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme zastříkneme vývarem nebo vodou, krátce podusíme a dochutíme solí.

Kuřecí prsíčka se šunkou a broskvemi

500 g kuřecích prsíček, 100 g šunky, 200 g kompotovaných broskví, 1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky, 1/2 dl bílého vína, sůl.

Plátky prsíček lehce naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách,dáme na kraj pánve zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme na nudličky nakrájenou šunku a plátky kompotovaných broskví naříznuté do vějířku,krátce podusíme spolu s masem a vínem, dochutíme solí při podávání poklademe plátky masa broskvemi a podlijeme šťávou s nudličkami šunky.

Kuřecí prsíčka se žampiony a smetanou

500 g kuřecích prsíček, na naložení -( 1 vejce, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce oleje), 1 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 100 g sterilovaných žampionů, 100 g 12% smetany, 1/2 dl bílého vína, sůl .

Prsíčka nakrájíme na menší kostky, můžeme smíchat s olejem, vejci a solamylem, osolíme a opečeme na malém množství oleje, dáme ke straně, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou, krátce podusíme s na plátky krájenými sterilovanými žampiony, vínem a nakonec zjemníme smetanou. Výsledkem by měla být hustší omáčka.

Kung-Pao

500 g kuřecích prsíček, na naložení-(1 vejce, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce oleje), 200 g pórku, sojovka + worcester nebo "čínská omáčka" .

Prsíčka nakrájíme na kostky, naložíme do oleje, vajec, solamylu, sojovky a worcestru. Osolíme, opečeme na malém množství oleje, přidáme nadrobno krájený pórek, zastříkneme "čínskou omáčkou, krátce podusíme a přidáme arašídy. Záměrně se připravuje tzv. na sucho - bez omáčky.

Kuřecí prsíčka plněná špenátem

500 g kuřecích prsíček, 200 g hotového špenátu, 1 zarovnaná lžíce hladké mouky, 15 g soli.

Prsíčka dobře naklepeme, jen pozor aby jsme je nepotrhali,osolíme potřeme klasicky uvařeným špenátem, svineme a zajistíme omotáním nitě , opečeme na pánvi ,zaprášíme hladkou moukou, zastříkneme vývarem nebo vodou a rolády za občasného otáčení dusíme 10 - 15 minut podle velikosti. Dle potřeby dolijeme vývarem/vodou. Při podávání odstraníme nitě a krájíme buď ostrým nožem nebo také pomocí nitě na plátky, které úhledně rovnáme na talíř.

Velmi efektní...

Kuře na medu

4 porce: 1 kuře, 2dl oleje, 2 lžíce sojovky, 4 lžíce medu, koření na grilování kuřat, 4 stroužky česneku,

z uvedených přísad připravíme marinádu, kterým kuře pečlivě natřeme, necháme nejlépe do druhého dne odležet a potom lehce podlité vodou upečeme do křupava.

Kuřecí prsíčka v sýrové omáčce

500 g kuřecích prsíček, 20 g hladké mouky, 1 tavený 70 % sýr, špetka tymiánu, 15 g soli, 1/2 dl 12 % smetany.

Prsíčka lehce naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách, dáme ke straně pánve, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme asi 1/2 taveného 70% sýru, špetku tymiánu a krátce podusíme, nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Kuřecí prsíčka po španělsku

500 g kuřecích prsíček, na naložení-(2 vejce, 4 lžíce solamylu, 3 lžíce oleje), 20 g hladké mouky, 100 g cibule, 150 g pórku, 100 g kapie bez nálevu, 4 stroužky česneku, 1/2 dl bílého vína.

Prsíčka nakrájíme na větší kostky o hraně asi 2 cm, osolíme a naložíme do oleje, solamylu a vejce. Opečeme na malém množství oleje , dáme ke straně,zaprášíme hladkou moukou, zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme na hrubo krájenou cibuli, pórek a drcený česnek (vyhněte se pastě), krátce podusíme a nakonec přidáme červenou sterilovanou kapii na nudličky jinak by se rozdusila, a zastříkneme bílým vínem. Pokud si nejste jisti, jestli je maso hotové, můžete nějakou větší kostku rozpůlit a přesvědčit se. Dochutíme solí a podáváme.

Krůtí prsíčka zapečená s nivou

500 g krůtích prsíček, 200 g nivy, 20 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, 10 g soli.

Prsíčka naklepeme, osolíme a opečeme z obou stran, dáme ke straně pánve, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou. Podusíme, plátky masa vyjmeme na talíř, poklademe plátky nivy a zapečeme v grilu nebo mikrovlnce. Při podávání přelijeme na talíři šťávou .

Krůtí prsíčka "Tournedos"

500 g krůtích prsíček, 20 g hladké mouky, 100 g šunky, 100 g kompotovaných mandarinek bez nálevu, 2 hermelíny rozkrojené podélně na půl, 10 g soli.

Prsíčka naklepeme, osolíme a opečeme z obou stran .Dáme ke straně pánve, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou, podusíme, plátky každé porce dáme k sobě, doprostřed dáme kupičku na nudličky nakrájené šunky, pár měsíčků kompotované mandarinky a nakonec přiklopíme půlkou hermelínu a necháme zapéct v grilu nebo mikrovlnce. Při podávání přelijeme šťávou.