Vepřové maso

Vepřová panenka na sušených švestkách

500 g panenky, 20 g hladké mouky, 40 g oleje, 100 g smetany, 150 g sušených švestek, sůl, grilovací koření.

Z panenky nakrájíme plátky (3-4 plátky na porci) ,lehce naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením.. Opečeme z obou stran, dáme ke straně pánve, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme vypeckované a rozkrájené sušené švestky, krátce podusíme, zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Ražniči z panenky

350 g panenky, 20 g hladké mouky, 40 g oleje, 100 g slaniny, 120 g cibule, 3 paprikové lusky, sůl, grilovací koření, hořčice a kečup.

Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Napichujeme střídavě na špejli nebo špízovou jehlu se slaninou, kolečkama cibule a paprikový mi lusky. Opékáme pozvolna na malém množství oleje. Ražničí dáme ke straně pánve, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme , podlijeme vývarem nebo vodou a podusíme ,při podávání dáváme na okraj talíře hořčici a kečup.

Toto jídlo můžeme připravit také z vepřové plece nebo kýty, ale je třeba aby jsme nechali nakořeněné maso naložené v oleji odležet alespoň 3 dny v chladničce.

Malajský kotlet

4 kotlety bez kosti, 40 g hořčice, 200 g konzervovaných červených fazolí, 20 g hladké mouky, 150 g strouhaného eidamu, sůl, grilovací koření.

Vepřový kotlet bez kosti naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením a opečeme po obou stranách.Výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou a krátce podusíme, maso vyndáme na talíř, potřeme plnotučnou hořčicí , doprostřed dáme lžíci červených fazolí z konzervy, zakryjeme směsí nastrouhaného eidamu a vajíčka a zapečeme v grilu nebo mikrovlnce. Při podávání přelijeme šťávou.

Medajlonky z panenky zapečené se sýrem a kaviárem

400 g panenky, 2 vejce, 150 g strouhaného eidamu, 40 g kaviáru, sůl, grilovací koření.

Panenku nakrájíme na plátky (3-4 na porci), lehce naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Opečeme z obou stran,výpek zaprášíme hladkou moukou,krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou a krátce podusíme.Maso vyjmeme na talíř srovnáme po jednotlivých porcích a zakryjeme směsí strouhaného eidamu a vajíčka .Navrch poklademe malou lžičkou kaviár a necháme v grilu nebo mikrovlnce zapéct, při podávání přeléváme šťavou.

Malostranský vepřový kotlet

4 kotlety bez kosti, 20 g hladké mouky, 60 g slaniny bez kůže, 100 g cibule, 50 g oleje, 60 g šunky, sůl, grilovací koření.

Kotlet naklepeme, okrajové blány nařízneme, aby se nekroutil, okořeníme solí a grilovacím kořením. Opečeme z obou stran, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou, krátce podusíme . Na jiné pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, pak přidáme na hrubo ( půlkolečka) cibule a nudličky šunky a krátce podusíme.

Při servírování se kladou na talíř bramboráčky a dušené červené zelí jako příloha a šťavou podlitý kotlet ozdobený směsý ze slaniny, cibule a šunky.

Kotlet na medu

4 kotlety bez kosti, 2 polévkové lžíce medu, 20 g hladké mouky, sůl, grilovací koření.

Kotlet naklepeme, okořeníme solí a gril. kořením, Opečeme po obou stranách, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou a přidáme 1/2 polévkové lžíce medu na porci , krátce podusíme, dochutíme solí a podáváme.

Panenka na japonský způsob

400 g panenky, 2 vejce, 50 g hladké mouky na obalení masa, 20 g hladké mouky na výrobu šťávy, 70 g oleje, 150 g strouhaných vlašských a lískových ořechů - v poměru 1:1, sůl, grilovací koření, 40 g kaparů, 1/2 dl bílého vína, sůl, mletý pepř.

Panenku nakrájíme na plátky,lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a nastrouhaných lískových a vlašských ořechách v poměru 1 :1. Osmažíme v oleji na pánvi, přebytečný olej slijeme . Výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou. Krátce podusíme s opečeným masem a rozpůlenými kapary. Nakonec ochutíme bílým vínem a solí. Velmi dobré.

Vepřové po čínsku

400 g vepřové plece nebo kýty, na naložení -(2 vejce, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce oleje, čínská omáčka), 120 g cibule, 120 g pórku, sůl, worcester + sojovka nebo čínská omáčka.

Vepřovou plec nebo kýtu nakrájíme na tenké nudličky, naložíme podle článku "nakládání" alespoň na jeden den. Osolíme, za stálého míchání opečeme na pánvi, slijeme přebytečný olej, přidáme na hrubo krájenou cibuli, pórek, krátce podusíme, přidáme čínskou omáčku, nebo sojovku a worcester a podáváme .

Vepřové maso se sojovými výhonky

400 g vepřové plece nebo kýty, na naložení - (2 vejce, 4 lžíce solamylu, 4 lžíce oleje, čínská omáčka), 100 g cibule, 100 g pórku, 80 g bambusových a 80 g sojových výhonků, sůl, worcester + sojovka nebo čínská omáčka.

Postup přípravy je stejný jako u vepřového masa po čínsku jen přidáme sojové a bambusové výhonky v konzervě. Pravá čína by se správně měla připravovat s co nejmenším množstvím omáčky.

Vepřová panenka v sýrové omáčce

400 g panenky, 20 g hladké mouky, 50 g eidam, 50 g nivu, 1/2 dl smetany, sůl, grilovací koření.

Z panenky nakrájíme plátky 3-4 na porci, lehce naklepeme, okořeníme solí a grilovacím kořením. Opečeme z obou stran, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou a přidáme nastrouhaný eidam a nivu, podusíme spolu s masem do úplného rozvaření sýrů, zjemníme smetanou a podáváme.

Vepřové medailonky ve slanině

Postup přípravy 3 porcí: 400 g panenské pečeně omyjeme pod studenou vodou, osušíme, odstraníme blány a zbytky tuků a rozporcujeme na 16 kousků. Náplň: 2 lžičky hořčice, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky strouhanky, sůl, pepř, sladkou papriku, rozemnutou majoránku - to vše smícháme, nakrájené plátky masa vždy potřeme směsí na jedné straně a potom dva plátky položíme natřenou stranou na sebe, 100 g slaniny rozdělíme na 8 plátků, přichystané maso slaninou obalíme a závitek nakonec prošpikujeme špejlí, rostlinný olej rozehřejeme a maso z obou stran postupně opečeme, často přeléváme vypečenou šťávou. Vhodná příloha: chléb, bílé pečivo

Mleté maso

Krumlovský drak

350 g vepřového boku, 350 g předního hovězího masa, 50 g cibule, 50 g feferonek, 100 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, pepř, 100 g oleje, 50 g hořčice, 50 g křenu, 300 g tatarské omáčky

Do semletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a feferonky, hladkou mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem. Jako přílohu můžeme použít vařené nebo opékané brambory přelité tatarskou omáčkou.

Malostranské placičky

600 g mletého hovězího a vepřového masa, 150 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g cibule, 1 lžička paprikové vegety, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice

1 lžíce sekané zelené natě 100 g oleje

K semletému masu přidáme měkký tvaroh, vejce, jemně nakrájenou cibuli, paprikovou vegetu, sůl, pepř, hořčici, sekanou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme zvolna na horkém oleji po obou stranách. Jako přílohu můžeme použít různě upravené brambory a zeleninový salát.

Smažené závitky

1/2 kg umletého nebo jemně rozsekaného libového masa, na nudličky pokrájené a předem namočené jidášovo ucho, hrst nasekaných rýžových nudlí (možno nahradit vařenou rýží), trochu sójových klíčků, jemně nasekaná cibule, prolisovaný česnek, trochu rozsekaných krevet (nejsou povinné), vejce, podle chuti rybí omáčky

Vše dobře promícháme. Koupené hotové rýžové placky, jednu podruhé, protáhneme odraženou vodou (změknou a nelámou se) a položíme na mělký talíř, čajovou lžičkou klademe směs na její kraj a pěkně zabalíme, aby vznikl závitek velikosti a síly palce. Když naplníme všechny placky, na pánvi rozpálíme tuk a závitky osmažíme do křupava. Každy ze stolujících má svoji mističku, v níž je rybí omáčka zředěná trochou chladné převařené vody, dále citronová šťáva, rozsekaná feferonka a česnek, do které máčí každé sousto. Jako příloha se podává rýže.

Bludný holanďan

Ingredience: 600 g libového bůčku, 300 g uzeného sýra, Vegeta, kari koření, 120 g mandlí, 120 g strouhanky, 10 olomouckých tvarůžků, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 120 g strouhanky, olej na smažení

Postup přípravy: Umeleme bůček s uzeným sýrem, promícháme a přidáme vegetu a kari koření. Madle pomeleme a smícháme je 1:1 se strouhankou. Tvarůžky obalujeme v mouce, v rozšlehaným vejcích a nakonec v mandlovo–strouhankové směsi. Obalené tvarůžky dále obalíme okořeněnou směsí masa se sýrem (zhruba do 1 cm vrstvy). Rukou tvoříme bochánky, které ještě jednou obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem. 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 min