Brambory
https://www.volny.cz/kebort/dil2/z4-1.htm
Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce
Ingredience: brambory, olej, sůl, kari, kmín, kuřecí maso, smetana ke šlehání, eidam sýr strouhaný
Postup přípravy: Pekáč jemně pomažeme olejem a klademe brambory nakrájené na kolečka tenčí, jakmile poklademe první vrstvou posypeme solí kari kořením a kmínem takhle stejně uděláme asi 3 řady - můžeme i 4 a nakonec nahoru přidáme kuřecí řízky osolíme a okořeníme kari kořením a poklademe poslední vrstvou brambor, které rovněž posolíme a okmínujeme a posypeme kari kořením. Nakonec vše zalijeme rovnoměrně šlehačkou a nakonec posypeme strouhaným sýrem. Sýrem nemusíme šetřit. Dáme do trouby zapéct asi 45 minut. Až bude sýr nahoře slabě opečený, vyndáme a podáváme.
Brambory zapečené se smetanou
Ingredience: brambory, cibule, smetana, 2 lžičky hořčice, 4 stroužky česneku, kmín, sůl, pepř, olej
Postup přípravy: Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem. Klademe střídavě plátky brambor a kolečka cibule, osolíme opepříme, a přidáme trošku kmínu. Dáme na 20 minut do trouby. Do smetany prolisujeme česnek, přidáme hořčici, podle chuti můžeme přidat ještě sůl i pepř. Smetanou zalijeme brambory a necháme dopéct, až jsou brambory měkké.
Finská piiräkkä
Ingredience: 800 g vařených brambor, 4 krajíce chleba, 200 g másla, 200 g uzeného masa, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř
Postup přípravy: Chleba nakrájíme na kostky a opečeme na másle dokřupava, zvlášť orestujeme pokrájené uzené maso. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na drobné kousky. V zapékací míse smícháme s opečeným masem a chlebem, osolíme a opepříme a zasypeme strouhaným sýrem. Necháme zvolna zapéct v troubě, až se sýr rozpustí.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 min.
Smetanové brambory
Ingredience: 500 g brambor, 1 smetana ke šlehání, sůl, bílý pepř, 1 lžička škrobu, muškát, 1 cibule, česneku podle chuti
Postup přípravy: Brambory oškrábat, nakrájet na tenké plátky, trochu prosolit. Cibuli nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji, ve smetaně rozmíchat škrob a vylít na cibuli. Přidat koření, sůl a utřený česnek. Smetanu nechat probublat, smíchat s bramborami a v zapékací misce péct hodinu (nejdřív víc, potom ubrat).
Voňavé brambory
Ingredience: 1 kg brambor, 250 g tvarohu, 2 dl smetany, 8 stroužků česneku, 4 lžíce oleje, 2 hrsti sekaných bylinek a natí (čerstvých), kmín, pepř, sůl
Postup přípravy: Brambory pokrájíme na kolečka a v osolené vodě s kmínem vaříme asi 2 minuty. Potom je vyjmeme a dáme okapat. Pekáček vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou brambor, které posypeme sekaným česnekem. Tvaroh utřeme se lžící smetany, solí a jemně sekanými bylinkami a navrstvíme na brambory. Vrstvu tvarohu pokryjeme druhou polovinou brambor, opět posypeme sekaným česnekem, zalijeme smetanou a dáme asi na půl hodiny péct.