Pomazánky

Sýrové pomazánky

H e r m e l í n o v á - 2 hermelíny, 3 natvrdo vařená vejce, 1 sterilovaná okurka, 1 cibule, 15 dkg mletého salámu,7 dkg majonézy, 7 dkg bílého jogurtu, sůl.

Všechno nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme.

 

S ý r o v á - 100 g ementálu, 50 g nivy,50 g žervé, 50 g taveného sýra, 50 g olomouckých tvarůžků, 1 cibule, mletá sladká paprika, drcený kmín.

Tvrdé sýry nastrouháme, někké rozmačkáme, smícháme s jemně krájenou cibulkou a kořením a dobře našleháme do pěny.

 

S ý r o v á  s  č e s n e k e m -150 g eidamu, 80 g majolky, 2-3 stroužky česneku, zelená petrželka, sůl.

Sýr a česnek jemně nastrouháme, spojíme majolkou a podle chuti přisolíme.

 

O l o m o u c k á - 6 uleželých olomouckých tvarůžků, 200 g tučného měkkého tvarohu, 50 g másla, lžička sladké mleté papriky, 2 cibule, 1 lžíce hořčice, sůl, drcený kmín, 3 lžíce piva, 1 lžíce sekané pažitky.

Tvarůžky dobře vidličkou rozmačkáme, utřeme s tvarohem a máslem, přidáme nastrouhanou cibuli a ochutíme solí, paprikou a kmínem, rozředíme pivem. Necháme rozležet do druhého dne.Mažeme na černý chleba a sypeme nasekanou pažitkou.

 

Z  l u č i n y  s  p ó r k e m - 200 g lučiny, 1 lžíce majonézy, 100 g pórku, 100 g mrkve, mletý pepř, sůl a trochu mléka na rozředění.

Bílé části pórku nakrájíme na tenká kolečka, mrkev najemno nastrouháme, smícháme se sýrem, majonézou a kořením a dobře našleháme.

Rybí pomazánky

R y b í  z  k a p r a - 250 g kapra, 240 g krémového sýra Imperial, 1/2 šálku bešamelové omáčky, mletý pepř, sůl lžička hořčice, citrónová šťáva, 1 lžička kaparů, 1 jablko.

Uvařenou rybu vykostíme a maso dobře utřeme se strouhanou cibulí , jablkem, sýrem, hořčicí a kapary.Bešamel osolíme, opepříme, vmícháme rybí maso s přísadami a ochutíme citr. šťávou a solí.

 

Z  u z e n é  m a k r e l y - 300 g uzené makrely, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka,1 lžíce hořčice, 1 lžíce majonézy, citrónová šťáva, mletý pepř a sůl.

Maso z makrely obereme, nadrobno nakrájíme a smícháme s posekanou cibulí a okurkou. Ochutíme hořčicí, solí, pepřem, citrónovou šťávou a jeli potřeba spojíme majonézou.

 

Z  t u ň á k a - 2 malé konzervy tuňáka ve vlastní šťávě 140 g, 200 g lučiny, 1 lžička citrónové šťávy, 1/4 šálku nasekaných oliv, 1/2 šálku nasekaných jader vlašských ořechů, 1 a 1/2 lžičky hořčice, 1/4 lžičky tymiánu, 2 lžíce smetany, mletý pepř a sůl.

Tuňáky scedíme, rozmačkáme vidličkou, smícháme se všemi ostatními přísadami, tymián předtím jemně rozemneme.

Masové pomazánky

K u ř e c í - 1 menší kuře, 3 mrkve, 3 petržele, 1/2 menšího celeru, 1/2 kedlubny, 1 cibule, 3 sladkokyselé okurky, vegeta, petrželová nať, pažitka, sůl a majonéza.

Kuře uvaříme a vykostíme (kůži odstraníme), očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme ve sladkokyselém nálevu a spolu s kuřecím masem umeleme na masovém strojku, nadrobno nasekáme další přísady - vajíčka , okurky ,cibule, petrželovou nať a pažitku. Smícháme s umletou směsí, podle chuti přidáme sůl a vegetu a nakonec spojíme majonézou.

 

Š u n k o v á - 250 g šunky, 1 banán, 100 g majonézy, sůl, špetka cukru, 90 ml bílého jogurtu, 1 cibule, 3 lžičky strouhaného křenu, šťáva z 1/2 citronu, mletý pepř a sůl .

Do majonézy ochucené solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou vmícháme křen a nastrouhanou cibuli.Zředíme jogurtem a přidáme najemno posekanou šunku a na tenká kolečka nakrájený banán.

M a s o v á - 200 g zbytků vepřové pečeně, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 sladkokyselá okurka, 1 vejce, 1 lžička hrubé mouky, 2 lžíce šťávy z masa, sádlo mletý pepř, sůl, 2 rajčata.

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hrubou mouku, osmahneme podlijeme vodou a vyšleháme hustou omáčku, do níž zamícháme rokvedlané vejce. Maso umeleme a přidáme do omáčky. Necháme vychladnout, vmícháme hořčici, nasekanou okurku, osolíme a promícháme.

 

V u ř t o v á - 250 g špekáčků/ točáku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 kostka cukru, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, majonéza, chilli, mletý pepř, sůl.

Olej, ocet, hořčici, kečup a cukr svaříme. Špekáčky umeleme na masovém strojku, smícháme s nasekanou cibulí a okurkou, přidáme svařenou vychladlou směs, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme chilli a spojíme majonézou.