Ryby

Kapr s jablky

600 g kapra, 100 g slaniny, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 5 jablek, citrónová šťáva, sůl, 50 g másla, 4 čerstvé paprikové lusky.

Na dno pekáčku rozložíme plátky slaniny, na ně narovnáme osolené a citrónovou šťávou pokapané porce kapra, zakryjeme plátky oloupaných jablek a nudličkami paprik. Okořeníme bobkovým listem a novým kořením a zapékáme 25 - 30 minut bez zakrytí v troubě.

Kapr na víně

600 g kapra, 2 cibule, 1 dl červeného vína, 60 g oleje, 50 g hladké mouky, 1 lžíce kečupu, 1 citron, 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, sůl.

Porce kapra osolíme, obalíme v mouce a osmažíme na oleji, vyjmeme a na tuku po rybě osmažíme drobně krájenou cibuli, zalijeme červeným vínem a několik minut podusíme s kečupem, na plátky nakrájeným citrónem, bobkovým listem a celým pepřem. Vložíme porce kapra a ještě 10 minut podusíme. Konzumuje se jak teplý tak studený.

Pstruh na másle

4 stejně velcí pstruzi, 40 g hladké mouky, citrónová šťáva, 100 g oleje, sůl, 40 g másla, zelená petrželka a kmín.

Ryby omyjeme, necháme okapat, osolíme, okmínujeme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme 10 minut odležet a obalíme v hladké mouce a pečeme velmi zvolna za občasného obracení ve větším množství oleje s kouskem másla. Při podávání zdobíme citronem a snítkou zelené petrželky.

Pstruh ve smetanové omáčce s mandlemi

4 stejně velcí pstruzi, 40 g hladké mouky, citrónová šťáva, 100 g oleje, 40 g másla, 150 g 12 % smetany, 100 g mandlí, sůl.

Pstruha upečeme jako na v úpravě na másle , přebytečný olej slijeme, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou. Podusíme s rozsekanými mandlemi, které jsme předtím spařili a oloupali, nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Při podávání zdobíme citronem a zelenou petrželkou.

Losos s bylinkovým máslem

600 g lososa, sůl, citrónová šťáva, 50 g hladké mouky, 1 dl bílého vína, zelená petrželka.

Celou rybu nakrájíme na jednotlivé podkovy, jde to velmi dobře pokud ještě není losos úplně povolený. Osolíme je a pokapeme citrónovou šťávou. Obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran, výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou. nakonec zastříkneme bílým vínem, dochutíme solí a podáváme ozdobené citronem, zelenou petrželkou a kolečkem bylinkového másla .

Losos "HAWAII"

600 g lososa, 50 g hladké mouky, 50 g oleje, kari, 150 g 12 % smetany, 1 banán, 4 půlky kompotovaných broskví, 100 g kompot. ananasu, citrónová šťáva, sůl, zelená petrželka.

Celou rybu nakrájíme na podkovy o síle asi 2 cm, jde to dobře pokud není zcela rozmrzlý,když je úplně povolený je to daleko horší, protože se maso potrhá. Maso osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Opečeme na oleji z obou stran, výpek zaprášíme hladkou moukou,krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme kari, smetanu , čtvrtku banánu , půlku kompotované broskve a kousky ananasu ,krátce podusíme - prohřejeme a podáváme ozdobené citronem a zelenou petželkou.

I když nejsem zastáncem přebíjení už tak výjimečné chuti jakou má losos, tato varianta se mi osvědčila .

Losos s krevetami

600 g lososa, 200 g krevet, 50 g hladké mouky, 100 g oleje, sůl, citrónová šťáva, zelená petrželka.

Postup přípravy ryby je stejný jako u Lososa "HAWAII" , po zahuštění moukou a zastříknutím vývarem přidáme rozmrzlé krevety a krátce podusíme, nakonec ochutíme bílým vínem a solí a podáváme s citrónem a zelenou petrželkou.

Kapr po mlynářsku

600 g kapra, 50 g hladké mouky, 100 g cibule, 100 g šunky, 60 g slaniny, 1 dl bílého vína, sůl.

Kapra naporcujeme, osolíme, okmínujeme a pokapeme citrónovou šťávou. Opečeme na oleji ,zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme,zastříkneme vývarem a krátce podusíme.Nakonec ochutíme bílým vínem a solí.

V jiné pánvi rozškvaříme kostičky slaniny , přidáme na hrubo krájenou cibuli, nudličky šunky a krátce podusíme.

Při podávání zdobíme podlité porce ryby směsí ze slaniny, cibule a šunky.

Smažený kapr trochu jinak

600 g kapra, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 150 g strouhanky, 100 g uzeného sýru, sůl, mletý pepř.

Kapra naporcujeme , osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Obalíme v hladké mouce , ve vejcích rozmíchaných s hořčicí a ve strouhance s nastrouhaným uzeným sýrem. Smažíme pozvolna jako klasického kapra. Podáváme ozdobeného citrónem a zelenou petželkou.

Mořská štika na zelenině

600 g mořské štiky, 250 g mražené zeleniny, 50 g hladké mouky, 60 g oleje, citrónová šťáva, citrón, sůl, vegeta.

Mořskou štiku vcelku osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Pozvolna upečeme na oleji , výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme a zastříkneme vývarem nebo vodou, přidáme rozmraženou karotku s hráškem a kukuřici , nebo jakoukoliv zeleninovou směs, kterou máte oblíbenou. Ochutíme vegetou-podravkou a podusíme . Nakonec ozdobíme citrónem a zelenou petrželkou.

Rybí ragú z mořské štiky

600 g mořské štiky, 50 g hladké mouky, 60 g oleje, 150 g 12 % smetany, vegeta, citrónová šťáva, sůl.

Mořskou štiku zbavíme ploutviček a nakrájíme na špalíky, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Opečeme z obou stran , zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou, ochutíme solí, vegetou-podravkou a smetanou. podusíme a při servírování odstraníme páteř, jde to velmi snadno a ragú bez kostí.

Rybí filé na žampionech

600 g rybího filé, 50 g hladké mouky, citrónová šťáva, 120 g sterilovaných žampionů, 60 g oleje, 1 dl bílého vína a sůl.

Rybí filé jak loupané tak kostky osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a nerozmrzlé pečeme na oleji, Výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou. Přidáme na plátky krájené sterilované žampiony, dochutíme solí a bílým vínem, krátce podusíme a podáváme.

Rybí filé na kari

600 g rybího filé, citrónová šťáva, 60 g oleje, kari, 120 g 12 % smetany, sůl.

Rybí filé jak loupané tak kostky osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a nerozmrzlé pečeme na oleji, Výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce osmažíme, zastříkneme vývarem nebo vodou. Přidáme kari, zjemníme smetanou, krátce podusíme, dochutíme solí a podáváme.

Mořské dary

Krabí tyčky po Burgundsku -250 g krabích tyček, 50 g másla, 60 g kečupu, 1 dl červeného vína, 50 g cibule, 30 g kapie, 30 g sterilovaných žampionů, 10 g soli, špetka mletého pepře.

Krabí tyčky podusíme na másle s cibulí a kořením. Přidáme kečup, plátky sterilovaných žampionů a kapii, dochutíme solí a vínem, krátce překulíme varem a podáváme.

Smažené slávky "Split" - 250 g mražených vyloupaných slávek, 1 vejce, olej na smažení, 100 g hladké mouky, 2 banány, 1 lžíce sojovky, 10 g soli.

Slávky necháme rozmrznout a obalíme v opravdu hustém osoleném těstíčku, odkápneme přebytečné těstíčko a vkládáme do většího množství rozehřátého oleje na pánvi, oddělujeme jednotlivé kousky a osmažíme dorůžova. Slijeme olej a prohřejeme s banány a sojovkou. Dochutíme solí a ihned podáváme.

Doporučuji !

Slané tyčky

Sýrové tyčinky

200 g Hery, 200 g strouhaného sýra, 200 g polohrubé mouky, 1-2 lžíce mléka, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sůl, mák, kmín, sladkou papriku, vejce

Z lednice vyndanou Heru necháme asi hodinu v pokojové teplotě, přidáme jemně nastrouhaný sýr, mouku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli. Vše promícháme a dobře vypracované těsto necháme hodinu v chladnu. Z těsta vyválíme asi 0.5 cm. silný plát, který lehce potřeme rozšlehaným vejcem a rozkrájíme na tyčinky (cca. 2x8 cm.). Tyčinky posypeme mákem, kmínem, nebo sladkou paprikou (lze samozřejmě kombinovat). Pokud je sýr méně slaný, můžeme tyčinky lehce posolit. Dáme na nevymaštěný plech a zvolna pečeme do růžova.