Marinády

1 jemně nastrouhaná cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce pomerančové šťávy, 4 lžíce kečupu, 1 lžička worcesterské omáčky, několik kapek tabasca, 1/4 lžičky drceného oregana.

 Marináda je vhodná na drůbeží nebo vepřové steaky. Grilované plátky masa jsou jemnější, když se den předem nebo alespoň na hodinu naloží do marinády a několikrát se v ní obrátí. Maso krátce před grilováním dobře osušte, položte na naolejovaný grilovací rošt, po obou stranách ogrilujte a přitom při každém obracení potírejte marinádou. Jakmile se na povrchu steaku perlí čirá šťáva, osolte jej a dochuťte zbytkem marinády a přílohami podle vlastního výběru, například čerstvými saláty.

Směs na bifteky (steaky)

· 3 lžíce pepře

· 4 lžíce petrželky

· 2 stroužky utřeného česneku (lépe 1 lžíce sušeného česneku)

· 1 lžíce papriky

· 1 lžička červeného pepře (cayenského)

· 1 lžíce na drobno nasekané cibule (lépe 1 lžička sušené cibule)

Smíchejte vše a vtírejte asi 1 lžičku na 1 steak.

 

Křenová směs

Tohle vlastně není ani tak suchá směs, ale rozhodně to není tekuté jako marináda.

· 4 lžíce nastrouhaného křenu

· 1/2 lžičky pepře

· 1 lžička citronové kůry přejemně nastrouhané

· 2 lžíce citronové šťávy

· 3 lžíce rozpuštěného másla

Vše smíchejte a pomažte tím maso, nechte odpočinout, pak grilujte.

Marináda nejen na drůbež

· 1/4 hrnku sojové omáčky

· 1/4 hrnku bílého vína

· 1/4 hrnku pomerančového džusu

· 2 stroužky česneku, utřené

· 1 lzička strouhaného zázvoru.

Vše smíchejte a maso marinujte nejméně 30 minut. Drůbeží maso snáze přijímá chuť zvenčí, hovězí je třeba marinovat podstatně déle.

Nálev pro marinování vepřového masa před jeho grilování Suroviny: 4 lžíce plnotučné hořčice 1 lžíce francouzské hořčice (s hořčičným semínkem) 1 dcl černého piva 1 lžička medu ½ lžičky pepře Postup: Všechny suroviny dobře promíchejte. Do vzniklé marinády přes noc naložte vepřového maso připravené pro grilování (podle záměru - plátky, kostky, kusy, kousky). Poznámka: Před vlastním grilováním maso z marinády vyjměte, očistěte jej od jejích zbytků a osušte (třeba papírovým ubrouskem).

Grilovací marináda I.

Ingredience: šťáva z 1/2 citronu, 3 lžičky oleje, 1 lžička kečupu, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky papriky, 1/2 lžičky tymiánu, špetka soli, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy: Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni. Během pečení maso obracíme a potíráme marinádou.